Schermafbeelding 2023 08 21 Om 20.04.36

Blog

Agile (21-5-2019)

In de jaren ’90 maakte ik voor het eerste kennis met het woord agile … het had met name betrekking op netwerken … inmiddels is het ook van toepassing op de softwareontwikkeling, architectuur en projectaanpak. Het staat voor flexibiliteit, lenigheid, aanpasbaarheid en eigenlijk is het al zo oud als de wereld zelf.
De evolutie heeft laten zien dat het niet de sterkste is geweest die overleefde maar de meest flexibile, het dier dat zich wist aan te passen aan de nieuwe (onvoorspelbare) situaties. Het geldt echter niet alleen voor de natuur maar ook voor landen, politiek, bedrijven, afdelingen, projecten en … ICT. Bij alle keuzes die je maakt qua architectuur, het aanschaffen of ontwikkelen van software en de infrastructuur zou je de vraag moeten stellen in hoeverre het bijdraagt aan de flexibiliteit van het bedrijf of juist niet. Kun je bepaalde interfaces ontkoppelen en daarmee softwarepaketten in de toekomst vervangen of zit je straks vast ? Het ‘agile’-gen zou standaard in de bedrijfscultuur moeten zitten om bij elke verandering in de markt zo soepel mogelijk mee te kunnen ‘bewegen’ naar de nieuwe richting. Voorbeelden genoeg van hoe het verkeerd kan gaan (wie heeft er geen nokia gehad …)


Innovatie (20-4-2019)

Toen mijn zoons nog klein waren las ik ze vaak het boekje voor van “Jaap Schaap”. Jaap was een schaap die een fiets had gevonden en alleen nog maar wou fietsen. De hele kudde blijft echter maar roepen “schapen fietsen niet”. Ik moet hier vaak aan denken bij het woord innovatie. We zijn nou eenmaal snel gewend te werken met de middelen die we hebben. Als we echter alleen met de materialen en gereedschap zouden blijven werken waarmee we huifkarren hebben gebouwd, zouden we nu nog met paard en wagen rijden. Je kunt dus alleen leren als je buiten de vaste productielijnen kunt denken en dat zal niet iedereen je in dank afnemen, zeker de staande organisatie niet die net het staande proces goed en wel hebben draaien. Innovatie gaat met vallen en opstaan, maar het helpt je vooruit, in denken, in uitproberen, in groeien … en als er één schaap kan fietsen … 

 

Kennismaken ?

Heeft u vragen, bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden en wilt u kennismaken?

Nieuwsgierig? Leuk om je te ontmoeten
Mail ervaren en betrokken projectmanager Bert van der Schaaff

Over Bert van der Schaaff …
Meer dan eens omschreven als een puzzelaaren dat klopt, vanaf jongs af aan al bezig met het oplossen van puzzels en problemen.Een eigenschap die bij projecten goed van pas komt om bij veranderingen het project op de rit te houden en succesvol af te ronden.

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque